Medische Encyclopedie – Apotheek Hapert – Hapert

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

zanamivir

Zanamivir is een antivirusmiddel.

Artsen schrijven het voor bij griep en om griep te voorkomen.

Wat doet zanamivir en waarbij gebruik ik het?

Griep

Verschijnselen
Bij de 'echte' griep (influenza) zijn de luchtwegen geïnfecteerd met het influenzavirus. Het onderscheid tussen een verkoudheid en de echte griep is niet altijd makkelijk te maken. Bij de griep stijgt de koorts tot boven de 38 ºC, heeft u koude rillingen, stevige spierpijn, en voelt u zich lamlendig, moe en zwak.

Andere verschijnselen zijn afhankelijk van de eigenschappen van het influenzavirus, maar komen ook voor bij het verkoudheidsvirus. Veel voorkomende verschijnselen zijn hoofdpijn, keelpijn, hoesten, niezen en verstopte neus.

Behandeling
Griep en verkoudheid zijn beide meestal na een week over. Van de griep voelt u zich vaak daarna nog één tot twee weken slap.

Sommige mensen zijn extra gevoelig voor de verschijnselen van griep. Bijvoorbeeld ouderen, mensen met astma, suikerziekte of COPD, en mensen met hartklachten. Men raadt hen aan zich in de herfst tegen griep te laten inenten.

Mocht dat niet of te laat zijn gebeurd of niet hebben gewerkt, dan kunt u zanamivir gebruiken bij een heersende griep, als u een griep voelt opkomen of als u in contact bent geweest met iemand die griep heeft. Bij ernstige griep waartegen andere medicijnen niet werken kan zanamivir als infuus worden gebruikt.

Werking
Er bestaan twee stammen van het influenzavirus, namelijk type-A en type-B. Zanamivir remt de vermeerdering van beide soorten virussen.

Effect
Zanamivir verlicht de verschijnselen van griep en verkort de duur van een griepinfectie met gemiddeld anderhalve dag. Zanamivir kan ook worden gebruikt om te voorkomen dat iemand griep krijgt.

Lees meer over griep . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Als u de inhalatie gebruikt:

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Huiduitslag. Dit kan wijzen op overgevoeligheid, maar dat hoeft niet. Raadpleeg uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Benauwdheid direct na de inhalatie. Vooral mensen met astma of COPD hebben hier kans op.

  Voor mensen met astma of COPD is het daarom aan te raden een inhalator met luchtwegverwijder bij de hand te houden. Gebruikt u dagelijks een luchtwegverwijder, dus niet alleen bij een aanval? Inhaleer dan eerst de luchtwegverwijder en daarna het griepmiddel. Bij ernstige benauwdheid dit middel niet meer gebruiken. Bij ernstige astma of COPD kunt u beter oseltamivir gebruiken, een vergelijkbaar griepmiddel dat niet wordt geïnhaleerd, maar dat u moet innemen. Gebruikt u toch deze inhalatie, dien het dan onder toezicht van een arts toe.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts.

  Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. In zeer zeldzame gevallen ontstaat er een ernstige huidaandoening met blaren op de huid. Waarschuw in al deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. Als u overgevoelig bent voor dit medicijn, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Koorts en uitdroging

Als u het infuus krijgt:

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Huiduitslag en zeer zelden galbulten. Dit kan wijzen op overgevoeligheid, maar dat hoeft niet. Raadpleeg uw arts.

 • Diarree

 • Beschadiging van de lever. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts.

  Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. In zeer zeldzame gevallen ontstaat er een ernstige huidaandoening met blaren op de huid. Waarschuw in al deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. Als u overgevoelig bent voor dit medicijn, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Zwelling van het gezicht en de keel, wat kan zorgen voor benauwdheid.

  Neem contact op met uw arts.

 • Pyschische klachten, zoals dingen zien die er niet zijn (hallucinaties), vreemd gedrag en verward zijn.

 • Epileptische aanvallen. Raadpleeg dan onmiddellijk uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik zanamivir gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap

Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden.

Borstvoeding

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk, maar is niet schadelijk voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Inhalaties

 • Goed inhaleren vergt veel oefening. De werkzame stof moet diep in uw longen terechtkomen. In de apotheek kunt u een checklist krijgen waarop voor uw inhalatieapparaat alle handelingen staan die nodig zijn bij het inhaleren. Vraag de apotheekmedewerker of arts om het voor te doen en oefen een keer in zijn bijzijn. Hij kan dan nagaan of u alle handelingen goed uitvoert.
 • Het inhalatiepoeder zit in kleine ruimtes in een schijfje, een rotadisk. Het schijfje plaatst u in een inhalatieapparaat. Met het inhalatieapparaat prikt u de ruimtes op het schijfje kapot, waarna u het poeder kunt inhaleren. De apparaatjes kunnen na verloop van tijd slijten, waardoor het schijfje niet meer goed wordt opengeprikt. Bij een normaal gebruik is dat na ongeveer drie tot zes maanden. Overleg daarom in de apotheek over vervanging van het apparaat als u het al enkele maanden gebruikt.
 • Spoel na inhalatie de mond met een slok water.

Infuus
U krijgt het infuus van uw arts of verpleegkundige.

Wanneer?

Behandeling van griep

 • Inhalatie: gebruik dit medicijn zo snel mogelijk nadat de eerste verschijnselen van griep zijn ontstaan. Doe dit als volwassenen in elk geval binnen 48 uur. Voor kinderen is dit binnen 36 uur.
 • Infuus: gebruik dit medicijn zo snel mogelijk nadat de eerste verschijnselen van griep zijn ontstaan. In elk geval binnen 6 dagen.

Verschijnselen van griep zijn koorts boven 38 °C, koude rillingen, stevige spierpijn, lamlendig en een moe en zwak gevoel. Bovendien ook vaak hoofdpijn, keelpijn, hoesten, niezen en een verstopte neus.

Voorkomen van griep
Gebruik dit medicijn zo snel mogelijk nadat u in aanraking bent geweest met iemand die griep heeft of als er griep heerst. In elk geval binnen 36 uur.

Hoe lang?

Behandeling van griep

 • Inhalaties: gebruik de inhalatie 5 dagen achter elkaar. Maak de gehele kuur af.
 • Infuus: hoe lang u dit medicijn krijgt hangt af van hoe erg de griep is. De kuur kan 5 tot 10 dagen duren.

Voorkomen van griep
Gebruik de inhalaties zo lang als de arts u vertelt. Dit is 10-28 dagen achter elkaar. Maak de gehele kuur af.