Spataders – Apotheek Hapert – Hapert

Spataders

Wat zijn spataders eigenlijk en hoe ontstaan ze?

Aders vervoeren bloed van de weefsels naar het hart. Het bloed moet vanuit de benen tegen de zwaartekracht in omhoog stromen.

In de aders bevinden zich kleppen. Die verhinderen dat het bloed terugstroomt de benen in. Daarnaast ondersteunen de beenspieren de richting van de bloedstroom in de aders door aanspannen en ontspannen. Zo pompen zij het bloed naar boven. De kuitspierpomp is daarbij de belangrijkste.

Als de kleppen in de aders niet meer goed sluiten, stroomt het bloed in het been terug. Hierdoor stijgt de druk in de ader. De ader zet uit, omdat de aderwand dun en rekbaar is. Er ontstaat een spatader.

Spataders zijn te zien doordat ze door de huid heen schemeren. Soms liggen ze als gekronkelde kabels op het been. De medische naam voor spataders is varices.

Waardoor ontstaan spataders?

Spataders ontstaan door uitzetten van de oppervlakkige aders in het been. Soms komen ze ook voor in dieper gelegen aders. Ze ontstaan door veranderingen in de vaatwand van de aders en/of slecht werkende kleppen.

De volgende factoren spelen een rol bij het ontstaan:

 • erfelijke aanleg
 • zwangerschap en hormonen
 • veel staan of zitten
 • overgewicht
 • ouderdom
 • trombose

Spataders geven u meestal geen klachten. Maaa soms veroorzaakt een beginnende spatader wel een aantal typische klachten zoals:

 • zware, vermoeide en vaak warme benen
 • jeuk
 • een gespannen gevoel
 • krampen
 • een trekkende of stekende pijn in de kuiten
 • trillingen in de benen

Dit is wel een reden om elastische kousen te gaan dragen. Wees er op tijd bij zodat u ergere klachten kunt voorkomen.

Heeft u last van vochtophopingen in de benen, huiduitslag, een verkleuring of verharding van de huid? Dan heeft u waarschijnlijk al langere tijd spataders.

Het probleem is dan spataders of lekkende kleppen in de diepliggende aders. De doorstroming van de benen verloopt dan niet goed en u loopt het risico ernstige problemen te krijgen. In het ergste geval ontstaat een ‘open been’. De huid gaat dan stuk en geneest niet spontaan.

Door het oedeem in uw benen heeft u bovendien meer kans op het krijgen van een wondroos-infectie met alle nare gevolgen van dien. Raadpleeg uw arts!

Adviezen.

Het is niet bekend hoe het ontstaan van spataderen helemaal kan worden voorkomen.

Bewegen (bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen) kan helpen klachten als moeheid in de benen te verminderen. Mogelijk helpt bewegen ook om verergering van de spataderen tegen te gaan. Als uw kuitspieren veel in actie zijn, bevordert dat steeds de terugstroom van bloed naar het hart. Probeer daarom vaak te lopen en de voeten op en neer te bewegen. Vermijd te lang stil zitten en staan. Als u op uw werk veel moet staan of veel moet zitten, ga dan op zoek naar aanpassingen waardoor u misschien wat vaker kunt bewegen of veranderen van houding. Bij zitten kan bijvoorbeeld het hoog leggen van de benen de druk in de aderen verminderen.

Medicijnen

Er zijn geen medicijnen die het ontstaan of verergeren van spataderen kunnen tegengaan. Ook het insmeren van de benen met div. crèmes heeft geen invloed op beschadigde kleppen in de vaten!

Behandeling

Als spataderen te veel klachten geven (jeuk, pijn, een moe of zwaar gevoel in de benen, wonden die niet willen genezen) of als u ze erg lelijk vindt, kan dat een reden zijn om ze toch te laten behandelen. Dit hangt af van het soort spataderen en van de behandelmethode van de specialist waar u heen wilt.

Ik adviseer u het Mohsa Huidcentrum te Bladel hiervoor. https://www.mohsa.nl/wond-en-spataderzorg/