Therapeutische Elastische Kousen – Apotheek Hapert – Hapert

Therapeutische Elastische Kousen

In de volksmond wordt vaak gesproken over steunkousen. Door de vele misverstanden over deze kousen wordt het belang ervan vaak onderschat. Dit is bij patiënten met lymfoedeem, spataders en open benen en dergelijke erg jammer omdat vooral die goede kous van “levensbelang” is!

De officiële naam is Therapeutisch Elastische Kous (TEK). De naam “steunkousen” is eigenlijk alleen bedoeld voor kousjes en panty’s uit de winkel die lichte steun geven; die hebben geen enkele therapeutische waarde!

De naam therapeutisch elastische kous geeft aan dat het in werkelijkheid om een therapeutisch hulpmiddel gaat met elastische eigenschappen.

Er is op verschillende manieren een onderscheid te maken tussen de therapeutische elastische kousen. Zo is er een verschil in breitechniek (vlak- en rondbreikous) en drukklassen (klasse I t/m IV). Alle therapeutisch elastische kousen dienen op de maat van het been of arm geleverd te worden.

Verschil vlak- en rondbreikous

Bij een therapeutisch elastische kous wordt een onderscheid gemaakt in vlakbrei- (met naad) en rondbreikousen (zonder naad).

Vlakbreikous

Een vlakbreikous wordt gebreid met een variabel aantal naalden. Afhankelijk van de grootte van de kous wordt het aantal steken vergroot of verkleind. De elastische vezel die in het breiwerk voor de druk zorgt, ligt hier los in gelegd. Daardoor is de druk van een kous op alle niveaus gelijk. Als het “breiwerk” klaar is, wordt het dichtgeklapt en aan elkaar genaaid waardoor een naad ontstaat.

 

 

 

Rondbreikous

Bij een rondbreikous is er een buisvormige machine die met een vast aantal naalden werkt. De enige manier om toch wat verschil in grootte te krijgen, bijvoorbeeld voor de omtrek van de kuit of een bovenbeen, wordt gekregen door de elastische draad los of aangespannen in het breiwerk in te leggen. Als men een rondbreikous dan ook naast de arm of het been legt waarvoor hij bedoeld is, dan zult u hier zelden een exacte vorm van uw been in terug herkennen. Dat is bij een vlakbreikous wel zo. Daarom is de drukverdeling van een vlakbreikous altijd beter dan die van de rondbreikous.

Daarnaast is door dit productieverschil de stijfheid van een kous anders. Door beweging verandert de omvang van een arm/been waardoor, afhankelijk van het “meegeven van de kous”, drukverandering optreedt. Deze drukverandering hangt af van het type kous, de verhouding tussen elastische en niet elastische vezels en de productiemethode.

Verschillende drukklassen

Bij therapeutisch elastische kousen aan de benen worden 4 verschillende drukklassen onderscheiden, I t/m IV, waarbij IV de hoogste drukklasse is. De indeling berust op de standaarddruk van een kous in rust. Uw zorgverzekering vergoedt geen klasse I kousen.

Drukklassen

Klasse I heeft een licht effect op het oppervlakkige afvoersysteem en wordt aangemeten bij een hele lichte vorm van spataderen.
Klasse II heeft een matig effect op het oppervlakkige afvoersysteem.
Klasse III heeft zowel effect op het oppervlakkige als diepe afvoersysteem en andere structuren.
Klasse IV heeft een versterkt effect op het diepe afvoersysteem en andere structuren.

U bent altijd welkom voor een geheel vrijblijvend informatief gesprek om te bekijken wat voor u de mogelijkheden zijn.