Waarom compressie? – Apotheek Hapert – Hapert

Waarom compressie?

Waarom compressie?

Waarom compressie inzetten?

Om dat te begrijpen wil ik u eerst wat uitleggen over uw lichaam.
Uw hart pompt bloed en lymfevocht uw hele lichaam rond om organen, weefsels en spieren te voorzien van zuurstof en voedingstoffen. Hierna moet zuurstofarm bloed en diverse afvalstoffen weer afgevoerd worden, terug richting het hart.

Om het hart te helpen om zelfs het bloed uit de tenen terug te voeren helpen de spierpompen in de kuiten mee. Elke keer als u uw benen beweegt zetten die twee hulppompen in de kuiten de bloedcirculatie in werking. Lopen is daarom uitstekend, maar lang staan of zitten is minder goed voor de bloedafvoer door de aderen.

In de aderen zijn kleppen aanwezig die in verticale houding het terugstromen van het bloed naar de voeten verhinderen. Als deze kleppen niet meer goed sluiten, stroomt het bloed gemakkelijk terug zodat de druk in de aderen en haarvaten toeneemt. Deze druk (stuwing) kan weer meer kleppen en aderen beschadigen en div. afbraakproducten van het bloed kunnen zich gaan opstapelen onder de huid. Dit kan tot verschillende problemen leiden in het voedings- en afvoersysteem van de benen. Bij onvoldoende zuurstofaanvoer bestaat zelfs het gevaar van een open been.

Een elastische kous of compressie-bandage geeft van buitenaf druk op uw been en de hierin oppervlakkig gelegen bloed- en lymfevaten. Hierdoor kunnen de kleppen in de aders weer goed sluiten, wordt de vaatwand van de aders ondersteund en werkt de kuitspierpomp beter. Deze tegendruk is bij de enkel het hoogst en neemt naar boven toe af. Deze drukafname is van groot belang voor een goed werkend compressie-middel.

Dit alles bevorderd een correcte afvoer en stimuleert een goede plaatselijke circulatie. Tevens wordt zo ook zwelling (oedeem) van de benen/voeten tegengegaan.

Tijdens het lopen met uw elastische kousen of bandage aan, stimuleert u de pomp in uw kuiten die deze afvoer moet verzorgen. Zelfs als u minder of niet mobiel bent zorgen vooral de bandages nog voor voldoende afvloed in uw vaten. De therapie berust dus op de combinatie van compressie door de kousen en, als het kan, het bewegen van de benen.

 

Dus een elastische kous/bandage;

 • Voorkomt vochtophoping
 • Verbetert de bloed- en lymfeafvoer
 • Herstelt de plaatselijke circulatie en daardoor de voeding van binnenuit

 

Dit kan alleen bereikt worden door correct aangemeten Therapeutische Elastische Kousen of bandages en niet door steunkousjes uit het warenhuis!

Wanneer is het goed om elastische kousen te gaan dragen?

 • Als uw benen/enkels/voeten iedere dag opzwellen (ook zeker bij zwangerschap)
 • Bij elke dag terugkerende pijnlijke vermoeidheid in uw benen
 • Indien u last heeft van spataderen
 • Indien u door vaatproblemen verkleuringen/harde plekken krijgt op uw been
 • Indien u last heeft van onrustige benen en/of (nachtelijke) krampen
 • Na een trombose in het been/arm
 • Na een “open” been
 • Na een wondroosinfectie aan uw been/arm
 • Bij zwelling van uw been/arm nadat er lymfeklieren beschadigd/verwijderd zijn
 • Bij een aangeboren afwijking van het lymfesysteem aan been/arm
 • Bij Lipoedeem (vet- en vochtophoping)

Je kunt nooit “te vroeg” met elastische kousen beginnen! Je krijgt er geen “luie” aders of spieren van omdat je bewegingen ondersteunt en niet belemmert. Als je een normale bloedaanvoer hebt (geen vernauwde of verstopte slagaders) kunnen de elastische kousen geen aders afknellen of dichtknijpen wat helaas wel eens ten onrechte gedacht wordt.
Vooral mensen met een staand of juist zittend beroep kunnen veel baat hebben bij het tijdig beginnen te dragen van elastische kousen. Zo voorkom je dat evt. spataders zich sneller uitbreiden wat de bloedcirculatie (en dus voeding) in je benen ten goede komt.

Wat zijn de risico’s als u geen compressie gaat dragen?

Als u geen compressie-kousen/bandages op uw benen draagt kan de druk in de vaten zo groot worden dat de vaten/kleppen nog meer beschadigd raken. De voeding in uw benen kan zo slecht worden dat er een open wond kan ontstaan die zeer slecht geneest.
Het vocht in uw benen bevat eiwitten die een ideale voedingsbodem voor bacteriën vormen; zelfs bij het kleinste wondje loopt u een groot risico om een infectie op te lopen met alle vervelende gevolgen van dien.

Goede compressie op uw benen “werkt” echt!