Wist u dat? – Apotheek Hapert – Hapert

Wist u dat?

 1. U mag de kousen alleen overdag dragen; ’s morgens na het opstaan meteen aan en ’s avonds pas uit voor het naar bed gaan. Bij vocht in de benen is het nog belangrijker dat u de kousen METEEN na het opstaan aan doet! Pas dan kan de kous uw been oedeemvrij houden. Daarom kunt u ook beter ‘s avonds douchen voor het naar bed gaan dan ’s morgens.
  De kousen hebben alleen effect als ze elke dag gedragen worden. Als u langs komt voor een (controle)afspraak altijd de kousen aandoen!
 2. Draag beide paren direct als u 2 paar nieuwe kousen heeft gekregen (om de 2 dagen wisselen) zodat ze gelijktijdig slijten maar ook i.v.m. de garantie die u heeft.
  Elastische kousen geven voor 1 jaar de juiste compressie, hierna moeten de kousen vervangen worden omdat er drukverlies optreedt. Uw klachten kunnen dan weer terug komen. Ook kunnen uw benen in omvang ongemerkt toenemen wat de schade aan uw vaten en kleppen kan verhogen.
 3. Was uw elastische kousen om de 2 dagen met een (VLOEIBAAR) fijnwasmiddel. De kousen mogen in de wasmachine tot 40 graden op een fijn was-programma, gebruik een waszakje. Natte kousen in de lengte oprekken dan liggend laten drogen, NIET OP DE VERWARMING OF IN DE ZON! Geen wasverzachter gebruiken!
 4. Draag goed passende schoenen want als u schuift in uw schoenen kunnen de kousen sneller slijten. Dus liever geen sloffen, slippers of klompen. Steunzolen? Vraag om een suède bovenkant, dit helpt tegen schuiven in uw schoen. Scherpe teennagels en ruwe hielen kunnen uw kousen ook beschadigen. Dit alles valt niet onder de garantie. Draag altijd een sok of pantykousje over uw elastische kous heen.
 5. De jeuk die u soms voelt als u de kousen uitdoet, ontstaat doordat de kleine oppervlakkige vaatjes zich dan weer met bloed vullen. Dit verdwijnt vaak na 15 min. weer vanzelf. U kunt ook de benen inmasseren met een (verkoelende) crème.
 6. Uw huid kan droger worden door het aan- en uittrekken van de kousen. Hierdoor kan uw huid eerder stuk gaan en/of sneller gaan jeuken. U kunt uw huid het beste verzorgen met speciale producten van de Callusan-lijn die alleen in Apotheek Hapert te verkrijgen zijn. Kousen MET naad mogen NIET in contact komen met zalf/crème! Wel met de Callusan producten. Let hier goed op want schade door zalf geeft geen garantie. Meld dit ook aan uw pedicure! Als u de benen ‘s avonds insmeert mogen ze ‘s morgens niet meer vettig aanvoelen! Zo nodig de huid wassen.
 7. Er bestaan voldoende verschillende hulpmiddelen om zelfstandig uw kousen aan en uit te doen. Deze worden (meestal) vergoed door uw zorgverzekeraar. Vraag er gerust naar.
 8. Wrijf de kousen altijd goed op met beide handen met noppenhandschoenen vanuit de enkel richting knie voor een correcte verdeling van de kous op het been en om rimpeling bij de wreef te voorkomen. Het is normaal dat je je kous 2 tot 3x per dag wat moet optrekken of opwrijven (corrigeren) Dit komt omdat de kous meebeweegt.
 9. Zet altijd eerst de (noppen)boord van uw kous op de juiste plaats (1 vinger onder de knieplooi) en dan pas de rest van de kous over het been verdelen. Dit gaat het beste met behulp van rubberen noppenhandschoenen.
 10. Als u last heeft van de noppenboord van de kous (roodheid, jeuk) kunt u de kous ook binnenste buiten dragen zodat de nopjes aan de buitenkant zitten. U heeft dan wel meer kans op afzakken.
 11. Sla de rand van de kous NOOIT om, dit kan stuwing in de verkeerde richting veroorzaken! Zie punt 9.
 12. Met warm weer heeft u de kousen extra hard nodig omdat door de warmte de beenvaten verwijden, waardoor een goede bloedafvoer richting het hart wordt bemoeilijkt. Elke zwelling kan weer meer schade aan de vaten en kleppen veroorzaken. Kousen dragen dus; vooral met warm weer! Indien de kousen “knellen” moet u meer bewegen of benen hoog leggen.
 13. De tenen mogen niet blijvend blauw of wit worden na het aantrekken van de kousen. Ook indien u wondjes aan de benen heeft dan de kousen niet dragen; overleg met uw arts!
 14. Indien u last krijgt van zwemmerseczeem/schimmelinfectie tussen de tenen behandel deze direct met een juiste crème. Houd de huid tussen de tenen goed schoon en droog.
 15. Indien wij uw eventuele klacht onvoldoende hebben opgelost kunt u een klachtenformulier aanvragen. Wij zullen deze als klacht in behandeling nemen conform de Wet Klachtrecht Cliënt Zorgsector. De klachtenprocedure gaat als volgt; U meldt uw klacht telefonisch of per e-mail. De klacht wordt geregistreerd. De klacht wordt onmiddellijk onderzocht en zo mogelijk direct opgelost. (binnen 5 werkdagen) Indien de klacht niet meteen kan worden opgelost, wordt de productspecialist van de leverancier ingeschakeld. De oplossing komt altijd tot stand in samenspraak met u. Mocht u het niet eens zijn met de oplossing dan kunt u zich melden bij de Klachtencommissie van de Nederlandse Vereniging Compressie Zorg (klachtencommissie@nvcz.nl ). Is uw klacht nog niet naar behoren opgelost dan is er de mogelijkheid om de uitspraak van de klachtencommissie voor te leggen aan de Geschillencommissie van de SEMH, (info@semh.info)
 16. U hebt 1 maand garantie op uw kousen, overeenkomstig de normering. Deze gaat in op de dag van levering! De garantie vervalt door onzorgvuldig gebruik (normale slijtage, gebruik zalf/crème, kapot trekken met aan/uitdoen) of als er grote veranderingen in uw arm of been zijn. Kousen kapot door uit- of aantrekken wordt dus NIET vergoed! Gebeurt dit door thuiszorg dan zijn zij aansprakelijk. Het witte labeltje in de kous laten zitten omdat verwijderen schade aan de boord kan veroorzaken.
 17. Een extra paar kousen nodig? Dat kan. Vraag gerust naar de prijs van uw kousen.
 18. Uw kousen worden in 2023/2024 verrekend vanuit uw basisverzekering en tellen dus mee voor uw eigen risico van €385,- Daar Nabuurs J-Tek uit Helden mijn declaraties verzorgt, zult u deze naam tegenkomen op de afrekening van uw zorgverzekeraar. Uw kousen (1 paar per been) mogen 1x per jaar gedeclareerd worden; er MOET altijd 1 jaar tussen zitten, anders volgt er geen vergoeding!