Zwangerschap – Apotheek Hapert – Hapert

Zwangerschap

Vervelend; ben je net zwanger en dolgelukkig, beginnen je benen op te spelen!

Mijn advies luidt; Help je benen op tijd met elastische kousen, zo kun je veel ongemak nu en op latere leeftijd voorkomen.

De veranderingen in je lichaam worden in gang gezet door een hormoon waardoor de wanden van de aderen iets verslappen. Wanneer de baby groeit, wordt de druk op de aderen in het bekkengebied groter en als reactie hierop gaan de aderen in de benen zich verder verwijden. Hierdoor kunnen spataderen en vochtophopingen ontstaan waardoor de druk in je aders toeneemt met allerlei (blijvende?) schadelijke gevolgen van dien. Het dragen van een elastische kous tijdens de zwangerschap stimuleert de bloedsomloop en ondersteunt uw benen op de juiste plaatsen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs aangetoond dat een goede bloedsomloop ook de groei van je kind bevordert. ‘Een blije gezonde baby en een m30-weken-zwanger-ontwikkeling-baby-1oeder zonder klachten’.Gelukkig zijn korte kousen tot aan de knie vaak al voldoende. Dit komt omdat het bloed in je benen via de kuitspierpomp omhoog gepompt word voor je hele been. Als je beweegt zetten die pompen in je kuit de bloedcirculatie in werking. Lopen is daarom prima maar lang staan of zitten dus niet. Moet je veel zitten, leg je benen dan wat hoger.

Alleen als je echt last van pijn in je bovenbenen of liezen hebt, zijn lange kousen of een panty noodzakelijk. Overleg dit met je verloskundige, zij kunnen je ook een verwijzing voor de elastische kousen geven.