Medische Encyclopedie – Apotheek Hapert – Hapert

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

zinksulfaat op de huid

Zinksulfaat beschermt de huid en werkt licht indrogend.

Het wordt gebruikt bij aambeien en jeuk aan de anus.

Wat doet zinksulfaat op de huid en waarbij gebruik ik het?

Aambeien

Aambeien zijn uitstulpingen van de binnenbekleding van de anus. Normaal sluit deze binnenbekleding de anus lekdicht af, maar bij aambeien ‘zakt het uit’ en kan het naar buiten komen.

Verschijnselen
U merkt een aambei aan irritatie en jeuk aan de anus. Dit komt doordat de anus niet meer goed sluit en doordat vocht de huid van de anus irriteert. U ziet vaak ook een beetje helderrood bloed bij de ontlasting, dat ontstaat door beschadiging van de aambei.

De aambei kan aan de binnenkant van de anus zitten, maar ook naar buiten komen. U voelt dan een knobbel aan de buitenkant van de anus. Is de knobbel niet meer naar binnen te duwen en erg pijnlijk, dan kunt u het beste contact opnemen met uw arts. Heeft u last van voortdurend bloedende aambeien, raadpleeg dan ook uw arts.

Oorzaak
Aambeien kunnen ontstaan door harde ontlasting of verstopping, als u te hard moet persen. Bij ouderen en zwangere vrouwen verslapt het weefsel eerder, zodat zij sneller aambeien krijgen.

Behandeling
Met de volgende maatregelen kunt u proberen de aambei te genezen en volgende aambeien te voorkomen. Zie hiervoor ook de zelfzorginformatie over aambeien op deze site.

  • Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt. Ophouden maakt de ontlasting hard. 
  • Pers niet te hard. Ontspan en laat de ontlasting rustig komen. Heeft u harde ontlasting of bent u verstopt, gebruik dan een dieet met veel vezels en drink veel vocht (anderhalf tot twee liter per dag) om de ontlasting zachter te maken. Eventueel kunt u tijdelijk een mild laxeermiddel gebruiken, zoals lactulosestroop.
  • Zorg voor een goede houding op het toilet. Uw voeten moeten recht op de grond staan of u kunt een voetenkrukje gebruiken.
  • Beweeg elke dag een half uur intensief, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of tuinieren. Lichaamsbeweging zet de darmen aan tot activiteit, waardoor de ontlasting zacht blijft. 
  • Gebruik zacht toiletpapier of een natte washand om de anus schoon te maken. U kunt ook met warm water spoelen. Gebruik liever geen zeep of vochtige toiletdoekjes, omdat deze nogal eens kunnen irriteren. 
  • Draag katoenen ondergoed, dit geeft minder beschadiging van de huid. 
  • Krab niet, dit verergert de jeuk en irritatie.

De aambei moet vervolgens zelf genezen.

Bij jeuk en irritatie kunt u zinksulfaatvaselinecrème rond de anus smeren. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter lidocaïne-vaselinecrème gebruiken.

Effect
De crème vormt een verzachtend laagje op de huid rond de anus. Zinksulfaat beschermt de huid en laat de aambei iets indrogen. Ook vermindert het de jeuk. De werking begint direct. Het kan wel 2 weken duren voordat uw klachten helemaal verdwijnen. Is het dan nog niet over? Raadpleeg dan uw arts.

Lees meer over aambeien . “

Jeuk

Jeuk aan de anus kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld aambeien of wormpjes of een andere infectie. Ook kan een vicieuze cirkel ontstaan als u door krabben de huid beschadigt, wat weer jeuk geeft.

Behandeling
Het is van belang de oorzaak van de jeuk te behandelen, bijvoorbeeld door een infectie te bestrijden, aambeien te voorkomen en een vicieuze cirkel van krabben te doorbreken.

Tegen de jeuk kunt u een crème met zinksulfaat gebruiken.

Effect
De crème vormt een verzachtend laagje op de huid rond de anus. Zinksulfaat beschermt de huid en vermindert de jeuk. De werking begint direct.

Lees meer over jeuk . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Zinksulfaat op de huid geeft vrijwel geen bijwerkingen.
De belangrijkste bijwerking is de volgende:

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Irritatie rond de anus.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik zinksulfaat op de huid gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit middel veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Bij aambeien is het verstandig te zorgen voor vezelrijke voeding. Dit maakt de ontlasting zachter, zodat u minder hard hoeft te persen. Vezels zitten vooral in volkorenproducten, groenten en fruit.

Klik hier voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij aambeien.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering ook altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Smeer de crème op de huid rond en in de anus. U kunt hiervoor een hoesje voor over de vinger, een vingercondoom, gebruiken. Dit is verkrijgbaar in de apotheek. De tube is ook leverbaar met een canule (tuitje). U kunt de crème dan wat dieper in de anus brengen.

Wanneer?
Breng de crème 's morgens en 's avonds aan, en na elke ontlasting.

Hoe lang?
U kunt de crème toepassen zolang u het nodig heeft. Neem contact op met uw arts als u na twee weken nog steeds klachten heeft.